7 potvrzených benefitů užívání Camu camu
Camu camu, neboli Myrciaria dubia, je kyselá bobule barvou podobná třešni.
Pochází z amazonského deštného pralesa, celosvětově si získala popularitu díky mnoha údajným zdravotním přínosům.
Čerstvé bobule Camu camu mají kyselou chuť, běžně se vyskytuje ve formě doplňků jako prášky, pilulky nebo jako šťáva.
Camu camu je považováno za superpotravinu — hlavně kvůli vysokému obsahu některých živin a účinných rostlinných sloučenin, včetně vitamínu C.
Zde je 7 důkazů podložených zdravotních přínosů camu camu.
1. Vysoký obsah vitamínu C
Vitamin C hraje ve vašem těle mnoho důležitých rolí. Pomáhá například posilovat váš imunitní systém a je potřebný pro tvorbu například kolagenu – proteinu, který podporuje vaši kůži, kosti a svaly.
A co víc, vitamín C působí jako silný antioxidant a chrání vaše buňky před nestabilními molekulami nazývanými volné radikály. Přestože jsou volné radikály normálním vedlejším produktem buněčné funkce, může se jich tvořit příliš mnoho v důsledku stresu, špatné stravy a vystavení znečištění.
Když volné radikály převyšují počet antioxidantů ve vašem těle, vede to ke stavu zvanému oxidační stres, který je spojován s chronickými stavy jako je cukrovka, srdeční choroby a rakovina.
Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako je vitamín C, může pomoci předcházet oxidativnímu stresu a bojovat proti poškození volnými radikály.
Camu camu obsahuje až 3 gramy vitamínu C na 100 gramů ovoce.
Kvůli své silné kyselé chuti se však jen zřídka konzumuje čerstvý a obvykle se prodává ve formě prášku. Tím že je z ovoce odstraněna zejména voda, obsahuje více vitamínu C na gram ve srovnání s čerstvými bobulemi.
Mějte na paměti, že hladina vitaminu C v produktech Camu camu se může lišit například dle toho, kde bylo ovoce vypěstováno.
2. Obsahuje silné antioxidanty
Camu camu má působivé antioxidační schopnosti, protože je nabité vitamínem C spolu s mnoha dalšími účinnými sloučeninami, jako jsou flavonoidní antioxidanty, včetně anthokyanů a kyseliny ellagové.
Antioxidanty jsou látky, které chrání vaše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Přebytek volných radikálů ve vašem těle může časem vést k chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby a rakovina.
Vysoký obsah antioxidantů v Camu camu může prospět zejména kuřákům, protože kouření vytváří nadměrné množství volných radikálů, což vede k oxidativnímu stresu.
V týdenní studii u 20 mužských kuřáků měli ti, kteří denně pili 0,3 šálku (70 ml) šťávy camu camu obsahující 1 050 mg vitamínu C, významně snížený oxidační stres a zánětlivé markery, jako je C-reaktivní protein (CRP).
A co víc, ve skupině s placebem, která dostávala tabletu vitamínu C, nedošlo k žádným změnám v těchto markerech. To naznačuje, že kombinace dalších antioxidantů z bobulí camu camu měla silnější antioxidační účinky než samotný vitamín C.
3. Může bojovat proti zánětu
Camu camu může být účinné při snižování zánětu ve vašem těle.
Chronický zánět negativně ovlivňuje zdraví vašich buněk a je spojován se stavy, jako je rakovina, srdeční onemocnění a autoimunitní onemocnění.
Dužina ovoce Camu camu obsahuje kyselinu ellagovou, antioxidant, u kterého bylo prokázáno, že inhibuje enzym aldóza reduktázu spouštějící zánět.
Studie u mužů, kteří kouřili, zjistila, že pití 0,3 šálku (70 ml) šťávy camu camu obsahující 1 050 mg vitamínu C po dobu jednoho týdne významně snížilo zánětlivé markery interleukin (IL-6) a vysoce citlivý C-reaktivní protein (hsCRP).
Stejné účinky nebyly pozorovány u kontrolní skupiny, která užila tabletu se stejným množstvím vitamínu C. To naznačuje, že v camu camu může být kombinace prospěšných složek, které vašemu tělu pomáhají bojovat se zánětem (10).
Semena ovoce Camu camu obsahují také silné protizánětlivé sloučeniny a studie na myších zjistila, že extrakt ze semen potlačuje zánět.
Ačkoli jsou tyto výsledky slibné, je zapotřebí více výzkumu, abychom lépe porozuměli potenciálním protizánětlivým přínosům camu camu.
4–7. Další potenciální výhody
Vědecký výzkum potenciálních zdravotních přínosů Camu camu je omezený. Některé studie přesto naznačují, že Camu camu může přinést následující výhody:
Snížení hmotnosti – Studie na zvířatech ukazují, že Camu může snížit tělesnou hmotnost zvýšením počtu spálených kalorií a pozitivní změnou střevních bakterií
Zlepšení hladiny cukru v krvi – Výzkum na 23 zdravých lidech ukázal, že Camu camu může minimalizovat nárůst hladiny cukru v krvi po jídle s vysokým obsahem sacharidů
Antimikrobiální vlastnosti – Ve studii v laboratorních podmínkách semena Camu camu snižovaly bakteriální růst potenciálně škodlivých bakterií Escherichia coli a Streptococcus mutans
Zlepšení krevního tlaku – Studie v laboratorních podmínkách a na lidech zjistily, že bobule mohou pomoci snižovat krevní tlak tím, že podporují dilataci krevních cév
Je důležité si uvědomit, že studie v těchto oblastech jsou omezené a většina dostupných výzkumů o Camu camu pochází ze zkumavek a studií na zvířatech.
Informace k tomuto textu byly čerpány z tohoto článku, kde jsou i uvedené odkazy na zdroje potvrzující zde uvedená tvrzení : https://www.healthline.com/nutrition/camu-camu