Chlorid hořečnatý léčí nejen infekce, alergie a ekzémy

Důležitost hořčíku pro lidské tělo byla dlouhé léta podceňována, ale v posledních letech se přichází na to, že tento minerál má důležitou roli jak v klasické, tak také v přírodní léčbě. Výzkumné studie dokazují významnost tohoto prvku pro správnou funkci lidského organismu.

Hořčík je zastoupen při činnosti více jak 300 enzymů a hraje důležitou roli ve většině tělesných systémů (trávící, nervový, kardiovaskulární, kosti atd.).

Při jeho nedostatku je výborným řešením chlorid hořečnatý jako doplněk stravy a jako účinná prevence u spousty onemocnění. Obrovskou výhodou je výborná vstřebatelnost a nízká cena.
Jako jediný ze všech solí hořčíku je účinný při léčbě infekčních onemocnění díky stimulačním účinkům na bílé krvinky a celkově celý imunitní systém.
Tuto skutečnost objevil v roce 1915 prof. Pierre Delbet z Akademie medicíny v Paříži, když začal ošetřovat rány roztokem z chloridu hořečnatého (koncentrace 12,1 : 1000). Při tom zjistil, že tento roztok na rozdíl od jiných antiseptických látek nepoškozuje tkáně, a navíc urychluje hojení ran. Také zabraňuje nebezpečným bakteriálním infekcím.

Tento účinek není omezený pouze na bílé krvinky, ale má vliv na většinu buněk v lidském těle. Profesor Delbet poté začal tento roztok používat i ústně a při tom zjistil, že to jeho pacientům přináší vyšší odolnost vůči únavě, stresu a větší citovou vyrovnanost.

Nemoci, při kterých chlorid hořečnatý pomáhá

Při výzkumech profesor došel k výsledkům, že chlorid hořečnatý pomáhá při léčbě mnohých onemocnění:
– zažívacího ústrojí
– nervového systému
– kůže (ekzémy, bradavice, svědění…)
– zlepšuje stav nehtů a vlasů
– zvyšuje odolnost vůči toxicitě anestetik
– může příznivě pomáhat při alergických onemocněních

Chlorid hořečnatý a rakovina
Dále se Delbet věnovat zkoumání vlivu hořčíku na rakovinu.
Na základě mnoha klinických a laboratorních zkoumání zjistil, že hořčík (ve formě chloridu) má preventivní účinky proti rakovině. Podle něj dokáže zabránit tomu, aby se z předrakovinotvorného poškození stalo rakovinové onemocnění. Tato hypotéza byla poté potvrzena i jinými výzkumy. Další testy daly do souvislosti vztah mezi bohatostí půdy na hořčík (a tím pádem bohatostí potravin na hořčík) a výzkumem rakoviny v této oblasti. Ukázalo se, že více hořčíků v půdě = méně rakovinotvorných onemocnění a naopak. To samé platí u používání mořské soly v různých oblastech.

Tyto zjištění byly potvrzeny při pokusech na laboratorních zvířatech.

Chlorid hořečnatý sám o sobě samozřejmě není schopný vyléčit rakovinu, ale je účinný jako prevence a může přispět jako součást léčebné kůry.

Na práci profesora Delbeta navázal Dr. Neveu, který pokračoval v experimentech s chloridem hořečnatým a byl úspěšný při léčbě různých onemocnění:
– zápal mandlí a hltanu
– při chrapotu (částečné ztrátě hlasu)
– při prochladnutí, chřipce, astmatu, zápalu průdušek a plic
– dětské choroby (černý kašel, spalničky, zarděnky, příušnice, spála)
– při různých otravách
– při kožních vředech, ekzémech, hnisavých kožních a podkožních poranění
– bodnutí hmyzem a kousnutí od zmije

V následujících letech další lékaři přidali aplikaci chloridu hořečnatého při:
– astmatických záchvatech
– pásovém oparu
– akutních a chronických zápalech spojivek
různách alergiích
– při syndromu chronické únavy

Zatím co při různých onemocněních pomůže chlorid hořečnatý k rychlejšímu a úplnému uzdravení, při chronických nemocech většinou jeho příznivé účinky trvají jen po dobu užívání. Delbet si tuto skutečnost vysvětloval tím, že halogenové soli hořčíku pro tělo neslouží jako lék, ale jako potravina, a její nedostatek způsobuje mnoho problémů.

Dávkování


Podle profesora Delbeta představuje jedna dávka 3,1mg krystalického chloridu hořečnatého a 125ml vody*, ta se užívá následovně:

Preventivní užívání – 1 dávka v průběhu dne
Akutní případy – 1 dávka každých 6 hodin (poté se snižuje na interval 8 a 12 hodin, dle zlepšení onemocnění). Poté je vhodné po několik dalších dní pokračovat v jedné dávce po 12 hodinách
Chronické případy – 1 dávka každých 12 hodin, užívá se 40 až 60 dní

* Děti do 2 let – 60ml, 3-leté 80ml, 4 až 5 let 100ml (stejná koncentrace jako u dospělých)

Užívání chloridu hořečnatého má široké uplatnění a výborné výsledky také ve veterinární oblasti
U lidí s normální stolicí může způsobit v prvních dnech užívání průjem. Naopak u lidí trpících zácpami nebo průjmem pomůže při dlouhodobějším užívání upravit stolici.