Jak se dostat po Vánocích zpět do formy?

Jak se po Vánocích dostat zpět do formy?Vánoce je zvláštní období. Rodinné oslavy, sváteční atmosféra a …radikální změna jídelníčku. Většina Vánočních jídel jsou kalorické bomby. Těchto pár dní, během kterých spotřebováváme obrovské množství jídla nám může zlenivět, zhoršit náladu a to nejhorší, váha může ukazovat několik kilo navíc.

Nebojte se, to že váha ukazuje víc ještě neznamená, že jste ztloustli. Určitě víte, že energetická hodnota 1kg tuku je cca 9000 kalorií. Když k tomu přičtete individuální kalorické potřeby (cca 1000 kalorií za den), museli by jste k nabrání 3 až 4 kilogramů tuku spořádat okolo 30 až 40 tisíc kalorií, což představuje ohromné množství potravy.

Tak kde se vzala ta hmotnost?
Tělo nadbytek energie přeměňuje na glykogen – zásobu energie. Tato zásoba představuje velké množství vody – na jeden díl glykogenu připadají čtyři díly vody. O tom, kolik glykogenu se uloží rozhoduje několik faktorů, například dlouhodobá skladba stravy, fyzická kondice, typ postavy a další. Nejvyšší přírůstky na váze se objevují u lidí, kteří přijímají stravu s relativně nízkým obsahem sacharidů.
Dobrou zprávou je, že glykogen se může z těla dostat relativně rychle a snadno.

Snižte množství sacharidů
Během Vánočního období přijímáme vysoké množství rychlých cukrů – v zákuscích, cukroví nebo sladkých nápojích. To způsobuje ukládání glykogenu a kolísání hladiny cukru v krvi – letargie, lenost a nekontrolovaná chuť k jídlu.
Po Vánocích se doporučuje na pár dní vyhnout sladkým nápojům, výrobkům z bílé mouky, pšeničným chlebům a sladkostem, ideálně i ovoci. Pečivo a přílohy můžete nahradit pohankou, ovesnými vločkami, hnědou rýží nebo quineou.

Více zeleniny!
Během Vánoc obvykle zapomínáme na zeleninu, která obsahuje vysoké množství vlákniny. Nedostatek vlákniny může způsobovat zažívací potíže – nadjímání, zácpu nebo bolest břicha. K návratu na normální hladinu se doporučuje konzumovat alespoň 3 šálky syrové zeleniny (mrkev, okurky, brokolice, rajčata, salát, paprika a další). Tučné dresingy nahraďte bílým jogurtem.

Normalizace jídla
Přestaňte s přejídáním. Jídlo si rozdělte do pěti přiměřených porcí. Každá porce by měla obsahovat bílkoviny (maso, ryby, vejce, vaječné výrobky).

Pijte hodně vody
Při příjmu dvou až tří litrů vody denně je pravděpodobné, že snížíte podkožní zásoby vody a tím také vyplavíte škodlivé toxiny. Vedle vody pijte také bylinné, zelené a bílé čaje. Obloukem se vyhněte slazeným nápojům, džusům a limonádám. Používání umělých sladidel je také lepší omezit, protože negativně ovlivňují inzulín a tím chuť na sladké. K slazení je lepší použít stévii nebo erytrol.

Přidejte koření
Ostřejší koření, jako je chilli, kurkuma nebo červená paprika, zlepšují trávicí systém a trochu urychlují metabolismu. Přidáním skořice a zázvoru příznivě ovlivníte hladinu glukózy v krvi a chuť na sladké.

Naplánujte si pohyb
Do předvánoční formy Vám také pomůže cvičení. Nejsou nutné několika hodinové tréninky, postačí 4 x týdně půl hodiny běhu nebo plavání.