Jak vařit quinou? Tipy a nutriční hodnota
Quinoa patří k nejoblíbenějším produktům vyznavačů zdravé stravy. Přišla k nám z Jižní Ameriky a honosí se označením “superpotravina”, což znamená, že jde o potravinu s výjimečnými nutričními vlastnostmi.
Quinoa má jemnou ořechovou příchuť. Lze ji uvařit do měkka nebo křupava, jí se teplá i studená. Je bohatá na vitamíny B, C, D a E, minerály a bílkoviny.
Jak uvařit quinou, aby měla tu správnou konzistenci?
Zkuste dodržet následující poměr surovin:
– 1 šálek quinoy
– 2 šálky vody
– 1/4 lžičky mořské nebo himalájské soli
Quinou je vhodné před vařením cca na 2 hodiny namočit (tím se zbavíme hořké příchutě obsažené v obalu zrnek), nebo ji důkladně 2 x až 3x propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Suroviny v uvedeném poměru vložíme do hrnce, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme 15 minut. Poté odstavíme, promícháme a pod pokličkou necháme dalších 5 minut. Poté by měla být quinoa připravená k podávání.
100g takto uvařená quinoy má následující výživové hodnoty:
Energetická hodnota – 120 kcal
Bílkoviny – 4,4 g
Tuky – 1,9 g
Sacharidy – 21,3 g
Vláknina – 2,8 g
Vitamíny | Minerály |
---|---|
Vitamín B1 – 0,107 mg | Vápník – 17 mg |
Vitamín B2 – 0,110 mg | Železo – 1,49 mg |
Vitamín B3 – 0.412 mg | Hořčík – 64 mg |
Vitamin B6 – 0,123 mg | Fosfor – 152 mg |
Kyselina listová – 42 mg | Draslík – 172 mg |
Vitamin A – 5 IU | Sodík – 7 mg |
Vitamin E – 0,63 mg | Zinek – 1,09 mg |
(Převzato z USDA – Národní databáze živin)