Popis
Quinoa je jednou z nejstarších “obilovin” pocházející z Jižní Ameriky (zejména z Chile), charakterizuje ji velmi lahodná chuť. Je další z řady tzv. superpotravin vyznačujících se vysoce výživovým složením.
Quinoa obsahuje vitamíny skupiny B, dále provitamín A, vitamín C, vysoké množství hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku a dalších látek. Obsahuje 65% sacharidů, 14% bílkovin (zastoupeny jsou téměř všechny esenciální aminokyseliny), 7% vlákniny a 6% tuků, energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100g. Glykemický index (GI) je 35, je lehce stravitelná, nezpůsobuje nadjímání.
Quinoa je výbornou alternativou k rýži nebo kuskusu. Je bezlepková, proto je vhodná pro nemocné celiakií. Výborně se hodí do zeleninových salátů nebo jako základ “sladkých” kaší.
Quinoa je součástí skupiny lékařských a potravinářských výrobků zařazených do jídelníčku NASA (Národní americká kosmická agentura) pro posádky vesmírných stanic. Dále sem patří například spirulina.
100g uvařená quinoy má následující výživové hodnoty:
Energetická hodnota – 120 kcal
Bílkoviny – 4,4 g
Tuky – 1,9 g
Sacharidy – 21,3 g
Vláknina – 2,8 g
Vitamíny | Minerály |
---|---|
Vitamín B1 – 0,107 mg | Vápník – 17 mg |
Vitamín B2 – 0,110 mg | Železo – 1,49 mg |
Vitamín B3 – 0.412 mg | Hořčík – 64 mg |
Vitamin B6 – 0,123 mg | Fosfor – 152 mg |
Kyselina listová – 42 mg | Draslík – 172 mg |
Vitamin A – 5 IU | Sodík – 7 mg |
Vitamin E – 0,63 mg | Zinek – 1,09 mg |